Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 2015

ΕΚΛΟΓΕΣ 2015

ΕΠΙΣΤΟΛΗ κίνησης πολιτών «ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΡΙΖΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ», 

ΠΡΟΣ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΩΝ

Oι κυβερνήσεις που ανέλαβαν να σώσουν την χώρα από την άτακτη χρεοκοπία επέβαλαν, με τη συνδρομή της Βουλής, πρωτοφανή μέτρα που οδήγησαν ένα πολύ μεγάλο μέρος της κοινωνίας στην οικονομική καταστροφή, στη φτώχεια και στην εξαθλίωση. Ταυτόχρονα όμως, παρά τις διακηρύξεις τους, οι ίδιες κυβερνήσεις δεν προώθησαν καμία απολύτως θεσμική αλλαγή στο πολιτικό σύστημα της μεταπολίτευσης που  είναι υπεύθυνο για την πρωτοφανή κρίση.

Η πρόσφατη οριστική αποτυχία να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν ενταφίασε μόνο την πρόταση αναθεώρησης του Συντάγματος που κατέθεσε προσχηματικά την τελευταία στιγμή η κυβέρνηση, αλλά κατάστησε αδύνατη και οποιαδήποτε άλλη απόπειρα αναθεώρησης πριν από το 2021.
Όμως είναι φανερό ότι η χώρα δεν μπορεί να περιμένει. Και θα ήταν όνειδος να γιορτάσουμε τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 με αυτό το άθλιο πολιτικό σύστημα των προνομίων, της ασυλίας, της ανισότητας και της διαφθοράς με  τους πολίτες στο περιθώριο.  Χρειαζόμαστε μια μεγάλη υπέρβαση, ένα μεγάλο βήμα εμπρός, που θα το κάνουμε όλοι μαζί, για να σώσουμε τη χώρα από την καταστροφή και να πετύχουμε την αναγέννησή της: Εφόσον η προβλεπόμενη διαδικασία αναθεώρησης από την Βουλή ενταφιάστηκε, μοναδική οδός που απομένει είναι η θέσπιση νέου Συντάγματος με την συμμετοχή όλων. Για να πάψει επιτέλους να ιδιοποιούνται οι  πολιτικοί, το δημόσιο σκοπό της πολιτικής.
Δεν είναι η πρώτη φορά που θα γίνει κάτι τέτοιο. Με το δημοψήφισμα του 1974 παρακάμφθησαν οι προβλεπόμενες τότε διαδικασίες αναθεώρησης του προηγούμενου Συντάγματος, και αποφασίστηκε η αλλαγή του πολιτεύματος από βασιλευομένη σε αβασίλευτη δημοκρατία. Τώρα είναι αναγκαία μια νέα μεταπολίτευση. Ήρθε και πάλι η ώρα οι πολίτες να αποφασίσουν με ένα νέο συνταγματικό δημοψήφισμα αυτό που η Βουλή απεδείχθη ανίκανη να πράξει: Την αλλαγή του πολιτικού συστήματος της μεταπολίτευσης μέσα από ένα νέο Σύνταγμα που θα εγγυάται την συμμετοχή των πολιτών στις πολιτικές αποφάσεις μέσω  δημοψηφισμάτων με λαϊκή πρωτοβουλία, την πολιτική ισότητα, την πραγματική διάκριση των εξουσιών, τη διαφάνεια και τη λογοδοσία εκείνων που ασκούν δημόσια εξουσία και διαχειρίζονται το δημόσιο χρήμα.
   Σας καλούμε να αναγνωρίσετε και να υποστηρίξετε δημόσια την ανάγκη ενός νέου Συντάγματος, τη θέσπιση και τους άξονες του οποίου, καθώς και την τελική του μορφή, θα αποφασίσουν οι πολίτες με συνταγματικό δημοψήφισμα.

Παρασκευή 2 Ιανουαρίου 2015

ΕΜΠΡΟΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΝΕΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ!

Η ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΠΕΘΑΝΕ - ΕΜΠΡΟΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΝΕΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ!
Η οριστική αποτυχία να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η διάλυση της παρούσας βουλής προς διενέργεια εκλογών, ενταφίασε οριστικά και την  πρόταση συνταγματικής αναθεώρησης που προσχηματικά κατέθεσε την τελευταία στιγμή η  κυβέρνηση.
Το ισχύον Σύνταγμα είναι η βάση της κομματικής αυθαιρεσίας και αφήνει τους πολίτες στο περιθώριο και τους πολιτικούς στο απυρόβλητο. Στο άρθρο 110 επιφυλάσσει το δικαίωμα της συνταγματικής αναθεώρησης, αποκλειστικά στα κόμματα της βουλής. Tα συγκυβερνώντα κυρίως κόμματα πολιτεύτηκαν με τρόπο τυχοδιωκτικό, οδηγώντας την όποια  συνταγματική  αλλαγή στις καλένδες, αφού πλέον δεν μπορεί να ολοκληρωθεί αναθεώρηση του Συντάγματος εάν δεν επικυρωθεί από δύο βουλές, ήτοι πριν από το 2021.  Αυτό οδηγεί τη  χώρα να γιορτάσει τα 200 χρόνια από την επανάσταση  του  1821, με αυτό το άθλιο πολιτικό σύστημα των προνομίων, της ασυλίας, της  ανισότητας και της διαφθοράς και με το Σύνταγμα που τα επιτρέπει έχοντας  τους πολίτες εντελώς στο περιθώριο.
Η  ελληνική κοινωνία όμως, αυτό δεν μπορεί να το αντέξει, ούτε πρέπει να το  επιτρέψει. Χρειαζόμαστε μια μεγάλη υπέρβαση, ένα μεγάλο βήμα εμπρός, για να σώσουμε  την  χώρα από την καταστροφή και να πετύχουμε την αναγέννησή της: Εφόσον  ενταφιάστηκε η αναθεώρηση του ισχύοντος Συντάγματος από την βουλή, μοναδική  οδός που απομένει είναι η θέσπιση νέου Συντάγματος που θα διαμορφωθεί με  τη  συμμετοχή των πολιτών. Για να πάψει επιτέλους να ιδιοποιούνται οι  πολιτικοί, το δημόσιο σκοπό της πολιτικής.
Με το δημοψήφισμα του 1974 παρακάμφθηκαν  οι διαδικασίες αναθεώρησης  του  προηγούμενου Συντάγματος, αποφασίστηκε η αλλαγή του πολιτεύματος από  βασιλευομένη σε αβασίλευτη δημοκρατία και η βουλή θέσπισε το Σύνταγμα του  1975. Τώρα ήρθε η ώρα, με ένα συνταγματικό δημοψήφισμα, οι πολίτες να αποφασίσουν  αυτό που οι αντιπρόσωποί τους αποδείχτηκαν ανίκανοι να πράξουν:
Την   αλλαγή  του πολιτικού συστήματος της μεταπολίτευσης μέσα από ένα νέο Σύνταγμα που θα  εγγυάται την συμμετοχή των πολιτών στις πολιτικές αποφάσεις μέσω  δημοψηφισμάτων με λαϊκή πρωτοβουλία, την πολιτική ισότητα, την πραγματική διάκριση των εξουσιών, την πλήρη διαφάνεια και λογοδοσία όσων ασκούν δημόσια  εξουσία και διαχειρίζονται το δημόσιο χρήμα.

website:     www.neosyntagma.net
email:        info@neosyntagma.net
Twitter:     @neo_syntagma