Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2012

Ήσουν και εσύ ένας από τους 16.000 ανθρώπους που ζήτησαν δικαιοσύνη για τον Μανώλη Κυπραίο!

http://www.amnesty.org.gr/
 «Υπάρχουν φορές που αισθάνεσαι μόνος. Ακόμη περισσότερο, όταν έχεις πέσει. Το σώμα γίνεται ένα με το έδαφος, κοιτάζοντας μόνο την επιφάνεια. Σκληρό και γεμάτο πέτρες. Πριν από λίγο καιρό, έπεσα και εγώ. Χωρίς να με γνωρίζετε, ήρθατε εσείς και με σηκώσατε πάλι στα πόδια μου».
Μανώλης Κυπραίος


Αγαπητέ φίλε,
Αγαπητή φίλη,

Θα θέλαμε να σε ευχαριστήσουμε για την ανταπόκριση σου στη δράση μας για την υπόθεση του Μανώλη Κυπραίου και να σε ενημερώσουμε για την εξέλιξή της.

Την Παρασκευή 30 Νοεμβρίου εκπρόσωποι της Διεθνούς Αμνηστίας παρέδωσαν στον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Δένδια, 16.376 υπογραφές που συγκέντρωσαν ακτιβιστές της οργάνωσης από την Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, μετά από ένα χρόνο δράση, ζητώντας να αποδοθεί δικαιοσύνη στον δημοσιογράφο, ο οποίος υπέστη σοβαρό τραυματισμό από χειροβομβίδα κρότου λάμψης, ενώ κάλυπτε διαδηλώσεις στην Πλατεία Συντάγματος τον Ιούνιο του 2011. Ο Μανώλης Κυπραίος έχασε την ακοή του και πρακτικά τελείωσε και η δημοσιογραφική του καριέρα.

Ο Υπουργός δήλωσε στη Διεθνή Αμνηστία ότι «θα κοιτάξει σε ποιό σημείο βρίσκεται» (η υπόθεση του Μανώλη Κυπραίου), χωρίς, ωστόσο, να δεσμευτεί ότι οι υπεύθυνοι για τον τραυματισμό του θα λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη.


Οι εκπρόσωποι της οργάνωσης επανέλαβαν στον Υπουργό τις μακροχρόνιες ανησυχίες της οργάνωσης για τις πολυάριθμες καταγγελίες βασανιστηρίων ή/και άλλων μορφών κακομεταχείρισης ειρηνικών διαδηλωτών και μελών ευάλωτων ομάδων από μέλη των σωμάτων ασφαλείας, καθώς και για τη χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης με τρόπο ασύμβατο με τα διεθνή πρότυπα. Επισήμαναν, επίσης, την υποχρέωση των μελών των σωμάτων ασφαλείας να φέρουν πάντα διακριτικά, ώστε να εξασφαλίζεται η αναγνωρισιμότητά τους, καθώς και την αναγκαιότητα διασφάλισης λογοδοσίας για τα μέλη των σωμάτων επιβολής του Νόμου που αυθαιρετούν. Στο πλαίσιο αυτό συνέστησαν τη καθιέρωση ενός ουσιαστικά ανεξάρτητου και αποτελεσματικού μηχανισμού καταγγελιών, που θα έχει ισχυρή εντολή και επαρκείς πόρους να ερευνά ισχυρισμούς για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από μέλη των σωμάτων ασφαλείας και να παραπέμπει τις σχετικές καταγγελίες στις εισαγγελικές αρχές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: