Σάββατο, 14 Σεπτεμβρίου 2013

Ο Καραγκιόζης Ζει!

-->
Μόλις κυκλοφόρησε και διατίθεται στα βιβλιοπωλεία του Ρεθύμνου το νέο βιβλίο του Γιώργου Δ. Φρυγανάκη: «Ο Καραγκιόζης Ζει» (55 επίκαιρες και διακαιρικές παραστάσεις), Εκδόσεις Καραγιαννάκη, σελίδες 400.
 
         Στο οπισθόφυλλο του βιβλίου αναφέρεται μεταξύ των άλλων:
        Ο Καραγκιόζης ζει, γιατί από τη φύση του είναι αθάνατος. Και όσο κι αν φαίνεται ότι γερνά, δε χάνει ποτέ την αιχμή του επίκαιρου και του σατιρικού, διεγείροντας τον προβληματισμό και το συναίσθημά μας.
       Ο Καραγκιόζης ζει! Ζει γύρω μας, ανάμεσά μας, μέσα μας, ή στη σκιά μας. Στη σκιά του καλύτερου εαυτού μας. Ζει πάντα πολιτικοποιημένος και ποτέ κομματικοποιημένος, θυμόσοφος αλλά και θυμωμένος με τα στραβά και τα ανόποδα. Και λέει τα «σύκα» «σύκα» και τη «σκάφη» «σκάφη».
  Αυτός ο Έλληνας Καραγκιόζης ζει και αναπνέει στα σατιρικά κείμενά του βιβλίου, που μπορούν απλώς να διαβαστούν ή να παιχτούν ως σενάρια με χάρτινους ή ζωντανούς ήρωες. Ακόμη και να… εμπαιχτούν, αν τους πρέπει.
        Ακολουθούν ενδεικτικά κάποιοι από τους τίτλους των σατιρικών κειμένων:
«Ο Καραγκιόζης δικαστής (Η δίκη των Υπ. Παιδείας για το εξεταστικό)» «O Κ. της-πειναλόγκας», «Ο Κ. τάπα και ταπί»,  «Ο Καραγκιόζης  Υποψήφιος», «Ο Κ. ψηφοφόρος»,   « Ο Κ. και οι Ολυμπιακοί  Αγώνες…», «Ο Κ. στο Βατοπέδι», «Ο Κ. και ο “από μηχανής Θεός”» «Ο Κ. και ο Θησαυρός του Χριστόδουλου», «Κ: “Ο Θεός να βάλει το χέρι του”», «Ο Κ. και η οικονομική κρίση», «O Kαραγκιόζης στο Ρέθυμνο», «Ο Κ. σε κρητικό γάμο», «Ο Κ. και οι εξετάσεις του Κολλητήρη», «Ο Κ. Τηλεπαίκτης», «Ο Κ. Συνδικαλιστής», «Ο Κ., οι “ανεξεταστέοι” της Τρόικας και οι εισακτέοι των Πανελλαδικών», «Ο Κ. Δημοσιογράφος», «Ο Κ. Εθνοσωτήρας», «Ο Κ. μετανάστης στην Αλβανία», «Ο K. και το Μακεδονικό», «Ο Κ. και το “κούρεμα” της Ελλαδίτσας», «Ο Κ.  και το Δ΄ Ράιχ», «Ο Κ. οι “ανώνυμοι” καi οι επώνυμοι», «Ο Κ. και ο «Αττίλας 3», «Ο Καραγκιόζης και το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο», «Ο Κ. και τα “μαργαριτάρια” του Μιριγκόγκου», «Τα όνειρα του Καραγκιόζη», «Ο Κ. και η φάρμα των ζώων».
Προηγείται εμπεριστατωμένη Εισαγωγή στο Θέατρο Σκιών και σχετικό φωτογραφικό υλικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: